Fråga facket Fråga facket

L, C, KD, M och SD stoppar skyddsombud

Arbetsmarknad Under torsdagsförmiddagen sammanträdde Arbetsmarknadsutskottet. C och L går samman med M, KD och SD för att fälla förslaget om den utvidgade tillträdesrätten till arbetsplatser för regionala skyddsombud.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

- Högern säger att de vill ha ökat skydd för de som arbetar i frontlinjen mot coronaviruset, men när det väl kommer till kritan stoppar de förslag som ökar deras trygghet. Det är inget annat än hyckleri. När våra medlemmar är som mest utsatta i tex hemtjänsten och vården så sviker M, L, KD, C och SD arbetarna, säger Mats Eriksson, ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg och själv regionalt skyddsombud.

LO har 1079 regionala skyddsombud som varje dag arbetar för en tryggare arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har 274 inspektörer, vilket inte lever upp till ILOs rekommendation på 1 per 10 000 anställda (Sverige har 0,6). Tidigare alliansregeringar har lagt ned arbetsmiljöinstitutet och minskat insatserna för att säkerställa bättre arbetsmiljö. Detta förslag innebär att regionala skyddsombud blir utelåsta från många arbetsplatser.

- Ingen ska behöva dö på eller av jobbet, oavsett om det beror på arbetsplatsolycka eller arbetsrelaterad sjukdom. Våra regionala skyddsombud är en garant för att arbetsmiljöarbetet blir gjort av arbetsgivaren, både som ett resursstöd och som en blåslampa när arbetsgivaren brister i sitt arbetsmiljöansvar, säger Mats Eriksson.

Regionala skyddsombuden säkerställer både bransch- och yrkesspecifik kunskap i arbetsmiljöfrågor, som är avgörande för att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för arbetstagare. Här är de regionala skyddsombuden en resurs för arbetsmiljöverkets inspektörer som idag är generalister istället för som tidigare branschspecialister.

- Sjuksyrror, hemtjänstpersonal och busschaufförer dör på jobbet. Då behövs trygg arbetsmiljö. Där är skyddsombuden en oerhört viktig del. Detta är inget annat än en skandal från de tidigare allianspartierna tillsammans med SD, avslutar Mats Eriksson.

För fler kommentarer kontakta:
Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg
telefon 070-780 27 00

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.