Fråga facket Fråga facket

Vad gäller på din arbetsplats?

Vi vill att du som går i skolan och arbetar extra, sommarjobbar eller som precis fått ditt första jobb ska ha det bra på din arbetsplats.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Vad gäller på din arbetsplats?

Det händer ibland att ungdomar kommer i kläm på arbetsmarknaden. Det kan vara på första sommarjobbet eller om man haft otur att hamna hos en oseriös arbetsgivare. Vanliga problem berör de här frågorna:

  • Anställningsformer
  • Anställningsbevis 
  • Semesterersättning
  • Obekväm arbetstid och övertidsersättning

Läs mer på LO.SE/UNG

Vill du att vi ska komma till din skola och berätta mera om rättigheter på jobbet? Kolla här

LO-utbildningar för dig under 30

Vi har utbildningar för dig som vill ha mer kunskap om facket och arbetslivet. Utbildningarna vänder sig till medlemmar upp till 30 år. Du får bland annat lära dig mer om rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, vad ett kollektivavtal är och varför det är så viktigt. Du får även en inblick i den fackliga organisationen och om hur du kan vara med och påverka.

Facket på sommarjobbet

Under en lång följd av år har LO genomfört kampanjen "Facket på sommarjobbet". Idén bygger på att uppsökare från olika fackförbund under några sommarveckor besöker arbetsplatser där det arbetar ungdomar för att ge information om deras rättigheter, exempelvis att man ska begära ett arbetsgivarintyg av sin arbetsgivare. LO-distriktet genomför närmare 500 arbetsplatsbesök varje år.

Läs mer

Fackets hjälptelefon 020-56 00 56

Till LOs hjälptelefon kan du ringa och ställa frågor som berör arbetslivet. Att ringa telefonnumret är gratis. 

Läs mer