Fråga facket Fråga facket

LO-distriktet i Media

Arbetsmarknad Debatt: Centerpartiet och Liberalerna driver på i frågan om försämrad anställningstrygghet i Sverige.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO-distriktete har haft debattartikel i Dalademokraten och Arbetarbladet.
Här kommer debatten:

Centerpartiet och Liberalerna driver på i frågan om försämrad anställningstrygghet i Sverige. Vi undrar om de överhuvudtaget har en susning om hur arbetare i Sverige har det med sin anställningstrygghet?

Vet de att var tionde arbetare jobbar på timme eller när chefen kallar? Att mer än varannan arbetarkvinna är deltidsanställd? Och att var femte arbetare har en tidsbegränsad anställning? Antalet människor som har otrygga anställningar ökar. Det är barnskötare och bemanningsanställda som inte vet när nästa arbetspass börjar. Undersköterskor och lokalvårdare som arbetar ofrivillig deltid. Butiksanställda, lokförare och kockar som drabbas av hyvling – vilket betyder att du får välja mellan att arbeta färre timmar eller bli uppsagd.

Det är verkligheten som allt för många av LO:s förbundsmedlemmar lever i. Det är oacceptabelt och ovärdigt en arbetsmarknad år 2020.

Den verkligheten kan jämföras med att Centerns ungdomsförbund nu i november startade kampanjen: "Fuck Facken" med hänvisningen "Upp till kamp för en friare arbetsmarknad".

För vilka ska det bli friare? Friheten är i alla fall inte riktad till den som är anställd. Det vore ju intressant om det gällde friheten att kunna påverka sina arbetstider och sin arbetsmiljö.

Anställda behöver mer trygghet – inte mindre. Stoppa hyvling, allmän visstid, sms-anställningar och andra försämringar av arbetares anställningstrygghet!
För vem kommer att våga larma om dålig arbetsmiljö med ett sämre anställningsskydd? Vem kommer att vilja ta på sig uppdraget som skyddsombud? Vem kommer att våga anmäla sexuella trakasserier utan att riskera att förlora arbetet? Vi är helt övertygade att svenska arbetsplatser skulle bli tystare, otryggare och sämre.

Som vi ser det vill Centerpartiet och Liberalerna helt ta bort anställningstryggheten för alla som arbetar på företag med färre än 15 anställda. Genom att kräva att den så kallade LAS-utredningen som presenterades i juni ska bli lag vill Centerpartiet och Liberalerna alltså göra anställda i små företag livegna. LAS-utredningens förslag innebär att om arbetsgivaren inte tycker om dig - så kommer arbetsgivaren kunna säga upp dig utan motivering.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger också hånfullt att LO inte ska ges inflytande över de fortsatta diskussionerna om lagen om anställningsskydd eftersom LO inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna. Här undrar vi vem som är mest relevant, Centerpartiet med sina drygt 550 000 väljare eller Sveriges drygt två miljoner arbetare?

Och vad säger Centerpartiet och Liberalerna i Dalarna. Är detta verkligen en politik som ni kan stå bakom? Är det rimligt att ungefär 40 000 medlemmar i LOs medlemsförbund i Dalarna inte ska ha inflytande i den fortsatta processen om sin anställningstrygghet?

Anställda behöver mer trygghet – inte mindre. Stoppa hyvling, allmän visstid, sms-anställningar och andra försämringar av arbetares anställningstrygghet!

Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg samt Målarna Gävle-Dala

Anders Pettersson, ordförande Pappers avd 50

Helena Andersson, ordförande Seko Gävle-Dala

David Aura, ordförande Elektrikerna GävleDala-kretsen

Jenny Björnberg, ordförande Transport Dalarna

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Lars Halvarson, ordförande IF Metall Dalarna

Markus Autio, ordförande Pappers avd 4

Peter Magnusson, ordförande GS Dalarna

Petter Zetterqvist, ordförande Hotell och Restaurangfacket avdelning Mitt

Sara Fernlund, ordförande Handels Dalarna

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.