Fråga facket Fråga facket

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar

Arbetsmarknad Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar för första gången på nästan 10 år. Även om skillnaderna mellan män och kvinnors löner fortfarande är stora.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

I Gävleborg län tjänar män 3 700 kronor mer än kvinnor. I Dalarna 3 600 kronor. Det visar LOs årliga lönerapport. För första gången sedan 2007-2008 ökade lönerna mer för kvinnor än för män år 2015-2016.

-Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är därför glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LO-distriktets ordförande Mats Eriksson.

Enligt Mats Eriksson är det bland annat hårt arbete av LO och förbunden som ligger bakom förändringen.

-Det här är bland annat ett resultat av ett enträget jobb när det gäller avtals- och opinionsarbete. För den svenska lönebildningens framtid är det viktigt att vi lyckas få mer jämställda löner genom breda överenskommelser på arbetsmarknaden.

Men fortfarande är det stor skillnad mellan män och kvinnors löner. I Gävleborg tjänar män 3 700 kronor mer än kvinnor och i Dalarna är skillnaden 3 600.

Rapporten visar också att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har legat stilla de senaste åren och att trenden där tjänstemännen drar ifrån är bruten. LOs målsättning är dock att löneskillnaderna ska minska.

För mer information:
Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg
Tfn: 070-780 27 00

Rapporten i dess helhet hittar ni här

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.