Fråga facket Fråga facket

Sammanfattning från Facket på Sommarjobbet

Ung i facket Under vecka 26 och 27 arbetade LO-distriktet och förbundsavdelningarna med att besöka sommarjobbare. Deras villkor kontrollerades. - Vi har aldrig tidigare hittat så få fel. Arbetsgivarna på de arbetsplatser vi besökt ska ha beröm, säger Victor Ryberg.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Viktor Rasjö

LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg besökte 429 arbetsplatser under de två veckor som kampanjen "Facket på Sommarjobbet" pågick. Det som kontrollerades var det som kallas "checklistan" för sommarjobbare. Det sommarjobbbare behöver ha koll på är:

1. Anställningsbevis
2. Rätt ålder, rätt plats
3. Försäkringar
4. Semesterersättning
5. Skatt, jämkning och svartjobb
6. Lönebesked
7. Arbetsintyg

Läs mer om ungfrågor och vad du ska tänka på som sommarjobbare på: http://ung.lo.se/ 

Tidigare år har det hittats ganska mycket fel. Vanligast har varit att anställningsbevis saknats. De senaste åren har även ett antal svartjobb anmälts till skatteverket.

- Vi har under våra arbetsplatsbesök inte stött på ett enda misstänkt svartjobb. Väldigt skönt! Det problem som stötts på är att enstaka arbetsgivare missat att lämna ut anställningsbevis,Victor Ryberg ordförande i regionala ungdomskommittén.

Deltagande förbund på kampanjen har varit Handels, Kommunal, Fastighets, IF Metall, HRF, Transport, Musikerna och GS.

Samtidigt som sommarjobbare har informerats har uppsökarna även stött på andra anställda på arbetsplatserna. Bland dessa har 54 personer valt att skriva i en inträdesansökan i någon av förbundsavdelningarna.

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.