Fråga facket Fråga facket

Stoppa vinstjakten

Arbetsmarknad Idag tog Socialdemokraterna i Dalarna, LO-distriktet och flera förbundsavdelningar i hand på att stoppa vinstjakten.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Fackliga företrädare från hela Dalarna beslutade på måndagen tillsammans med Peter Hultqvist, ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna och försvarsminster, och att ställa sig bakom ett stopp för vinstjakten i skola och omsorg

Med på mötet i Borlänge fanns Åke Westerberg, Transportarbetareförbundet, Malin Ragnegård, Kommunal, Lena Johnsson, LO-distriktet, Kim Söderström, Byggnads, Monica Enarsson, IF Metall Dalarna, Kalle Sahlin, IF Metall Bergslagen, Maria Hinders, Handels, Mats Eriksson, Målarna och ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg.
Omröstningen om Socialdemokraternas förslag om att stoppa vinstjakten kommer behandlas av Riksdagen den 7 juni.

- Våra skattepengar ska användas till omsorgen och skolan, inte obegränsat vinstuttag i privata bolag. Trots att frågan om vinstjakten i välfärden har diskuterats i många år har Sveriges riksdag aldrig tagit ställning. Den 7 juni röstar riksdagen för första gången om att sätta stopp för vinstjakten i skolan och omsorgen. Vi socialdemokrater röstar ja till att sätta stopp för vinstjakten, säger Peter Hultqvist (S), ordförande Socialdemokraterna i Dalarna.

Mindre bemanning i vinstdriven skola

- Personalen är förskolans, skolans och omsorgens viktigaste tillgång, och därför är det självklart att personalkostnaden också är stor i välfärden. Men det är också därför som det är personalen det skärs ner på när vinsterna ska maximeras. Därför är bemanningen i vinstdriven skola och omsorg lägre, villkoren för personalen är sämre och lönerna är lägre, fortsätter Åke Westerberg, ordförande Transportarbetareförbundet avdelning 88.

En undersköterska i privat äldreomsorg tjänar i genomsnitt 1 800 kronor mindre i varje månad, jämfört med i kommunal äldreomsorg. Det är oacceptabelt. Dessutom vet vi att behoven i förskola, skola och äldreomsorg växer eftersom det föds fler barn och vi lever allt längre. Då blir det än viktigare att säkerställa att skattepengarna går till det de är avsedda till, fortsätter Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen.

Övervinsterna i välfärden var 4,7 miljarder kronor år 2015. Hade de pengarna stannat i välfärden hade kommunerna kunnat anställa till exempel 9 500 förskolelärare/barnskötare, 7 500 undersköterskor eller 6 400 gymnasielärare.

Använda varje skattekrona på bästa sätt

- Vi vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Det kräver att vi använder varje skattekrona på bästa sätt. Att sänka skatten för de som redan har mest, sälja ut och privatisera är inte den enkla lösning som Moderaterna tror. Vi måste istället prioritera fler förskolelärare, barnskötare, lärare och undersköterskor. Vi måste prioritera personalens anställningstrygghet, löner och villkor. Vi måste sätta det bästa för barn, elever och brukare främst, fortsätter Lena Johnsson, vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

- Den moderatledda alliansen och Sverigedemokraterna väljer en annan väg Redan innan det låg ett färdigt förslag om vinstbegränsning på riksdagens bord meddelade de borgerliga partierna att de skulle rösta emot det. Sverigedemokraterna har anslutit sig till samma linje, trots att de gick till val på att begränsa vinsterna i välfärden och förbjuda dem i skolan, avslutar Peter Hultqvist (S), ordförande Socialdemokraterna i Dalarna.

Viktor Rasjö
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.